Än är inte den sista korkskallen född... men en är ute ur leken!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14011162.ab

Jag blir så ledsen när jag läser om den här familjen!!
En del av storyn finns på ett forum där historien återges och som jag följt sedan tråden skapades. Jag kan bara inte fatta hur en del är funtade!
Nu tog ju den här människan (läs kräket) sitt liv men hur många till finns där ute?
Jag undrar hur det är möjligt att ingen vuxen har läst av barnen... men å andra sidan är barn världsmästare på att dölja. Sen är det väl så enkelt att det tar ett tag innan barnen blir så stora att de får den erfarenheten att de fattar hur fel det är!
Tänk om världen vore så fylld av rosa moln att vi lugnt kunde glida runt på dem och slippa fundera över knäppskallar!


Hua... det var dagens tråk!

Idag har vi överraskat med kvällsmat! Istället för allt "sånt-äter-vi-jämt" så blev det vildlax i ugn med tacochips på, grädde och ost!
Ris till det naturligtvis... och självklart  blev det harissakryddat på min tallrik...
Riktigt gott blev det! Synd bara att det enbart dög åt mig och älskling. De kinkiga stackarna hade att välja mellan det och stuvade makaroner med falukorv... men en del av dem föredrog svält...
Hur som så lider inte jag svältdöden i alla fall, åtminstone inte idag! Tidigare på dagen förgylldes personalmöte med smörgåstårta! Det är inte fy skam!!

Nu är det snart kväller och jag tänker nog försöka lura älskling in i bastun... om han vågar för sin feber.
Bastu är väl något som kan mjuka upp både kropp och själ! Det behöver jag efter dagens Aftonbladetsläsning!

Ny dag!

Nu var det ännu en ny dag!
Vi lär väl se vad denna för med sig.
Maria ska nog vara hemma från skolan  idag och jag är glad över att älskling är sjuk!
Inte glad för att han ÄR sjuk men för att han kommer att finnas till hands för Maria när jag jobbar,.
Hon kom in och sade till inatt och naturligtvis är jag så luddig i huvudet kl 01.49 att jag inte fattar något. Hoppas att hon sov vidare utan att fundera om det kom något: "Grattis!"
Eller: "Vad bra då!"
Inte lätt att veta vad man mumlar under täcket...

Just ja... Det börjar bli lite kul att handla till tjejerna! De är så skönt positiva till det mesta nu. Det behövs bara sopas ut lite skräp från farstun så mår de bättre!!
Jag älskar dem!!
När jag och Maria var i Västerås på läkarrunda så passade vi på att shoppa på Hälla. Där hittade Maria uggs till sig och jag köpte med lika till Natanya. Tydligen var de så varma då Natanya hade haft dem på igår, att fötterna flöt i fotsvett i dem...
I stället kan hon ha råfyndet från ICA Maxi! Där hittade jag rosa, silkiga typ basketkängor! Fodrade med teddyludd och kostade 49 kr!! DET är ett fynd!
Annapanna fick två bhar. Det var också fynd! 50 kr:s som tydligen satt som de skulle! Jag älskar att handla till dem när det duger! Annars är jag nästan lite rädd att köpa något som inte går att sälja vidare utifall-att.

Snart ska frukosten dukas fram och Anna kommer ner och minglar lite. Sen ska hästarna ut och sen är det jobb!
Tack och lov att Emilia tar resten av stallgörat idag!! Kanontjej det där!

Dassigt med vettiga uppdateringar när det jobbas så här! Men jag antar att det fylls på när jag blir lite ledig och umgås med mina knäppisar bland både djur och människor.

Ha en bra dag där ute!

Skrammel i huset...

... eller åtminstone kanrrande dörrar.
Det är lite trevligt när man hör sina obetalande inneboende. I morse när jag skulle väcka Casper så knarrade Annas dörr igen. Jag antar att det är hennes hund, eller what ever, som sköt igen dörren för att få sova vidare med Anna...
Med stök i familjen så ökar aktiviteten för det mesta så jag är inte särskilt överraskad om så är fallet nu med.

Kvällsmat!!

Alltså det här med mat! Det är alltid samma fråga! "Vad ska vi äta?"
Förslagen kan hagla men försök få 6 personer att enas om en rätt!
När det är grått och trist, humöret är inte i topp, älskling drabbats av feber...
.. då ringer man en vän!
Vännen i dessa lägen är:Jaja... man ringer väl inte! Man sätter sig vid datorn och bara kastar iväg beställningen! Betalt och klart...
Vips! Så kommer pizzan till dörren!
Dessutom har vi vår utomordentliga pizzeria i kvarteren bredvid:Där har vi den bästa! Kanonservice och trevligt folk... de har till och med lärt sig namnet. Det kan ju ha en förklaring till att man handlar med jämna mellanrum där.

Hur som, det blev att prova på en ny pizza,
Arboga IF gyros
Tomatsås, Ost, Skinka, Kebabkött (fläskkarré), Feferoni, Bearnaisesås

Den var skitgod!! Och man blev ju itne dåligt mätt av den! Absolut att rekommendera!


Hästarna kom också in. En stackare stod vid grinden och väntade och sen kom de andra två drällande bakom stallet. För en gång skull så hade de bråttom in. Annars kan de vara omöjliga när vädret är som värst. Ibland får man gå i mörkret och kletet, leta rätt på dem. Då står de i hagen och bligar som gamla kor och undrar vad man vill! Men fan! Är det kallt och blött så borde de vilja in!
Nu kanske de har lärt sig hästars riktiga tänk!
Godby kanske har fått normala hästar!!

På eftermiddagen tillbringade jag lite tid i Vasahallens cafeteria. Anna spelade match och de klarade sig bra mot Rönnby!
Nu fattar jag inte särskilt mycket av innebandy men till och med jag ser at när de klarar 0-0 första perioden så är det bra jobbat. För Anna och tjejerna är det bra jobbat mot ett lag som Rönnby. De är tydligen riktigt bra och det kan ju jag med se!
Sen att Arboga förlorade betyder inte så mycket... inte när motståndet är sådant!
Bra jobbat, brudar!!

Stormsöndag!

Vilket skitväder det är idag! Det stormar och regnar. Hästarna gick tydligen frivilligt ut i eländet...

Adventsljustaken har hittat sin plats i förnstret och en ljusstake på bordet väntar till kvällen med att få första ljuset tänt. Vi får se hur ljusen vågar att tändas då kattkräket har dille på att stryka omkring på bordet när det vankas mat/fika/allmänt ätbart. Jag har också tagit fram en del sk kattsäkra ljushållar från Partylites kollektion som vi kanske törs tända ibland. Annars får det nog hållas till dem på väggen, om vi kommer ihåg dem.

Igår kväll fick vi överraskningsbesök! Jonna (Kais lillasyster) ringde! De var på väg hem till Södertälje från Lindesberg och tittade in på snabbfika. Med sig hade de en låda vörtbröd som Robban bakat!
Vågen till Robban!!
Det är så kul när det kan bli spontanbesök! Nu är det väl våran tur att titta in till dem i Södertälje... när vi ändå har vägarna förbi... på väg till, typ Dollar$tore...

Leran letar sig glatt in när hundarna har varit ute... Fan för den här årstiden!! VARFÖR kan det inte bara vara sommar jämt!!
Men nu är det bara 4 månader kvar till våren och snön och kylan har inte kommit än. Möjligheten finns då att vi överlever den här vintern med... åtminstone på ren vilja.

Emilia var över häromdan! Och jag skulle hänga ut henne för något dumt hon sa. Men tro't eller ej! Jag kan inte minnas vad det var.
Vi pratade i varje fall om att göra vår egen variant av dassboken men namna den till L.I.S.T.A.N, om vi får det för Olivia.
Hörru, Olivia! Vill du vara med och samla material?? Det hänger nog på att ständigt bära med sig anteckningsblock och penna. För om vi väntar 5 minuter med att få det på pränt så har det försvunnit ur huvudet redan... för oss alla... Vi kanske blir miljonärer på det!!!

Men men... Nu ska jag lyssna på stormen lite till, rasta hundarna om en stund och sedan dra mig ut till stallet. Jag antar att jag har en ler-Calle att ta hand om där!

Gomorron... eller inte

Morrn, Bloggen!
Eller kan det vara go'natt??
Sitter med mitt kaffe och väntar på att det ska bli lite mer morron. Tänker mig ut till stallet och snosa hästlukt en liten stund. Men nu är det lite tidigt. Jag kan ju bara tänka mig vad hästarna skulle tycka om att bli uppjagade nu!
Till och med hundarna sover än men det ska väl snart bli lite vaket i huset.

Jag lyssnar på blåsten som viner kring knutarna och funderar naturligtvis på vad den här stormen kan föra med sig. Förhoppningsvis är det falskt larm och den drar förbi utan att ställa till större skador.

Aja... Mera kaffe! Det är nog morron på riktigt snart!

Bloggsnokare!!

Haha... Vad skönt när vänner är bloggsnokare! Då gör det ju faktiskt lite nytta!

Fick nyss ett sms från Emilia:
"Hey you supermamma!
Läste på bloggen att Kai skulle dricka starksaft.
Jag ska hämta fyllehund inatt och vill du rensa näsan med Minttu så kan jag skjuta "glad älskling" också!"


Jag klarar mig nog utan Minttun men får väl erbjuda Emilia av vår blåa eller gröna läsk som står och väntar...
Kanske kan jag lura henne att vara med och slipa igång vårt Stall Södra Godby igen! Trötta kvällar brukar vara de allra bästa för att försöka åstadkomma seriösa resultat. Om inte annat så blir det lite att blogga om och säker ett och annat att nämna på Facebook-gruppen L.I.S.T.A.N.
Det är sällan eller aldrig som vi brukar ha speciellt tråkigt. Jag tror att Emilia är en av de få som har lika underbar humor som mig!!

Nähä... Nu ska jag avskeda trötthet och visa Murphy ytterdörren.
Nu ska skvallras och bladdras!!

Joo, det tycker jag... men det tänker jag inte berätta!!

Haha.. Caiza skriver i sin blogg att det har hänt så mycket skrutt så hon har inte bloggat. Jag säger lika och har börjat igen efter det.
Oavsett hur mycket tråkigheter som händer i sitt liv så kan man ju faktiskt fortsätta blogga!
Bloggen fungerar ju lite av en dagbok och kuratorsstol samtidigt.

Dagen har bestått av ganska mycket uppskattning och en liten del "tänker inte prata om".
Jag föredrar att leva på det positiva!
Det är rätt så skönt att börja bli så gammal att man kan välja att ta till sig bra energi och lämna ifrån sig den dåliga där den hör hemma. Synd bara att man är finnpuling och gör det med besked.

Trots allt så går det framåt och rör sig i rätt riktning... tror jag. Vad som är rätt riktning vet man ju i och för sig inte förrän i efter hand.

Älskling har jag kört till mötesplatsen för "arbetsresan". Hoppas att de får kul på personalfesten! Det antar jag att de får och jag får nog hämta glad älskling i natt när de anländer staden igen.

Här riktar vi in oss på slö-slappar-fredag... Det är alltid lika skönt att ta det lugnt en fredag! Man är rätt slut efter en vecka med måsten...

För lite kvinnliga hormoner?

Denna status till Facebook knyckte jag i dag:

"En riktig kvinna håller alltid sitt hus rent och organiserat, tvättkorgen är alltid tom. Hon är alltid välklädd, håret alltid snyggt. Hon svär aldrig och beter sig graciöst i alla situationer. Hon har mer än tillräckligt tålamod att ta hand om sin familj, har alltid ett leende på läpparna och ett vänligt ord för alla.

Sätt detta i din status om du också misstänker att du är man... :)"

Här är det rent ibland, ca 5 minuter.
Just nu är det ju som bekant ganska kletigt vilket innebär sliriga leravtryck efter hundtassar varje gång hundarna har varit ute. Höstfällningen av pälsen orsakar drivor med schäferhår ÖVERALLT. Kletrollern får köras till och med i sängen trots att hundkräket inte får sova där (och gör inte det heller, för det mesta).
Dammet lägger sig över ALLT. Sånt tänker jag nog städa "sen". Tack och lov för möbelborsten till dammsugaren som man kan ta över det mesta i huset.
Fönstrena har spår av hundar, ungar och fåglar. Mini drar "snigelspår" över fönsterrutan där han når och resten av fönstrena är bara.. skitiga.

Tvättkorgen är också tom ibland, även den i ca 5 minuter.
Just ja, tvättkorgen... Inte en.. vi har 4 som vi sorterar i och som ständigt står fulla. Det kan ha sin naturliga förklaring med 3 tonårsdöttrar i och för sig.

Jag är alltid välklädd... med det senaste som i panik rycks ner från tvättlinan. Ibland varierar jag det med käcka stallkläder... eller en strejkdag: i morronrock...
Håret är åtminstone rentvättat. Nån gång hinner jag dra borsten genom håret innan tofsen åker på... om jag hittar borsten... (tonårsdöttrar)

Men jag svär som en sjöman... Sällan att vanlig svenska räcker till de känsloyttringar som uppstår. Det är tur att man har finska svordomar också att ta till!
Sen har ju åldern atgit ut sin rätt så graciös... Hmmmm.... skulle vara som ett kassaskåp då.

Ler gör jag när jag TAPPAT tålamodet... så länge som jag har respekt och förtroende vågar jag vara mig själv även om jag är ledsen eller sur.
Och till sist så räcker faktiskt omsorgen även till dem utanför familjen. Där är vi ALLA lika och delar med oss av den kärlek vi har till varandra.

MEn att göra två saker samtidigt! DET är omöjligt!
Jag har hört att kvinnor kan göra så...
Alltså har jag för lite kvinnliga hormoner!

Bara för att Emilia är blond!

Random inlägg från gamla bloggen:

"Tarja, du borde ha på dig en overall som dom i Sydafrika har. Eller nej, jag menade självklart Sydpolen!"

"Vi får ordna en loppmarknad och sälja allt det här." - "Ja vi får göra det." - "Varför sätter ni inte ut Till Salu sida på hemsidan?" - "ÅK HEM!"

"Vet ni om att Sveriges yta består av .... av blåbärsris?" - "Vet du om att jag inte bryr mig?" - "Vet du om att du inte får prata?"

- Emilia , Tarja alt. Anna eller Natanya , Maria


2008-12-12

Det förra gamla inlägget var det nyaste i den gamla bloggen... Nu har blondinmorsan hittat rätt ordning på dem!:2008-12-22
Bara som värdelöst vetande kan idag tilläggas att Calles apelsin hittades i boxen med bitmärken i. Men han ville inte äta den, EN sak som han ratar i matväg i alla fall..

 

2008-12-21
"Nu är det jul... "
Nu är stallet äntligen julpyntat! Den nerblåsta grantoppen räckte till all julpynt. Gissa om det är fint med maffiga grenar med många kottar!
Glitter och grankulor pryder riset och vid hästarna hänger nejlikdekorerade apelsiner. Dock antas det att Calles apelsin kommer att vandra sitt öde till mötes och omvandlas till mat.

 

2008-12-16
Tarjas lilla vovve Zeke är det synd om! Igår blev det en resa till Strömsholms Djursjukhus. Han har varit lite halt över helgen men igår blev han märkbart sämre. Ingen ville vänta när allmäntillståndet försämrades så det blev att åka in akut. Veterinären hittade det onda stället, i bogen. Det blev smärtstillande och antiinflammatoriska medel. För att utesluta andra orsaker togs även blodprov för fästingburna sjukdomar. Det har ju varit en miljon fästingar under året när Zeke varit med i stallet och skogen.
Idag är han lite bättre och det har nog med det smärtstillande att göra. Dock så piper han en del när det gör ont och vila och stilla rastpromenader gäller.

 

2008-12-12
Då var det ju dags för vårt första månadsmöte.
Tarja vid tangenterna väntar med spänning på Emilias redogörelse för delar av protokollet..:)


"16 years and pregnant" på TV

Det är rätt intressant att se på. Vad annorlunda inställning i USA jämfört med Sverige!

Har varit ute och snurrat idag och även hälsat på gamla mamma en sväng. Nu vågar jag mig dit efter några dagar med penicillin.
Har även dragit igång en karusell med viktiga möten iblandade och första var idag. Det blev ett utfall som var väntat och nästa blir på måndag. Nu verkar alla instanser falla på plats. Kvar finns de berörda som måste få sin tid!

Snart är det dags för jobbarkväll och frånvaro at uppdateringar kommer att lysa med sin frånvaro idag.
Därför fyller jag på med ett gammalt som läggs i kategorin "Stall Södra Godby" om någon är intresserad.

Svar på kommentar!

Saxin (emilia.saxin@telia.com) om 2009-03-15:
Plötsligt händer det.. ;)
vad heter bloggen?

svarar: Jag har bara kopierat från vår gamla 123minsida

2009-03-15

2009-03-13 (2009-03-15)

Uppdaterar lite såhär i efterhand. Emilia har varit sportig i helgen och spelat innebandy så någon uppdateringar har inte hunnits med.

Hur Calle han byta personlighet från en dag till en annan är helt omöjligt att förstå sig på. Jag satte mig upp på Calle i fredags och tänkte fortsätta där vi avslutade senast och jag förstod ganska snart att det varit någon och hoppat dagen innan. Bommarna låg ju inte på plats. Någon som inte vet att man ska hoppa över bommarna kanske?  Haha.
Men efter lite uppvärmning med skänkelvikning i trav som börjar gå lite bättre för min del så hoppade vi några skutt för att hoppa in oss lite. Höjden var lite låg så jag höjde några hinder en bit. Inga problem tyckte Calle som kastade med huvudet och trampade ordentligt.
Dock hade vi bara en volt idag men liksom i onsdags så var det inga problem. Trav genom hela den lilla banan som vi tog några gånger på rad. Vi gjorde endast en tvärbromsning inför det läskiga 'trippelbarren' som vi aldrig hoppat förut! Men annars gick han som en klocka.
Antingen är det jag som är så hiiiiimla bra eller Tarja som har för korta ben.  haha.

/Saxin


Känslig! Jag! ALDRIG!

...eller kanske lite...

Kommentar från inlägget om medmamma:

Medmamman om Medmamma, plastmamma, låtsasmamma...:
Du är bara för underbar. Jag är så glad att det blev just du som min medmamma. <3 <3

Alltså shit... jag skyller på åldern att jag blivit känslig.
Det här, alla folk! Det är just därför som Caiza alltid har haft tillgång till två mammor!

Ömsesidig respekt och tycka-om

<3
<3

Tröttmössa...

... är det lätt att bli i det gråa vädret! Nu är hästarna i alla fall ute och veckans göromål gjorda på Godby.
Jag har även sett till att Emilia inte blir attackerade av de Etiopiska Krigarspindlarna som huserar på skullen... Eller var det en mördare som bodde där? Ah, det är inte lätt att hänga med i Emilias fobier!

Jag kan ju rekommendera att läsa Emilias Blogg!
http://engulanka.blogg.se/
Den är minst sagt... underhållande!

Från vår tid tillsammans i stallet har vi nog brottsstycken kvar från bloggen vi hade i Stallets namn. Undra om man ska ta och publicera av dem som favorit i repris? Vad säger du om det, Emilia?

Mycket tok har det blivit av det slag att det är nog svårt att dela med sig av det roliga. En del grejer bara spårar ur och glider iväg när glädjen är på topp! Och mest påtagligt blev det under den sommaren då vi målade om i hela stallet och dessutom prydligt målade galler med guldfärgad hammarlack!
Varför kunde ingen säga hur hammarlack påverkar!? Nåja, dan efter kom vi på hur det påverkade i alla fall och sen blev ventilationen lite mer viktig under resten av målandet.

Nä, nu är det nog dags att slänga sig i duschen, försöka få något vettigt gjort. Dessutom ska jag komma ihåg penicillinet och den äckliga nässprayen.
Usch, vad det är äckligt att spruta upp jävla skit i snoken!! Bah... det gör jag bara för att jag är så trött på att gå omkring med snor i hela hjärnan.
Berättade jag vad läkaren sa? Hon påstod att för det mesta är det bara svullet i bihålor så avsvällande räcker. I det vägrade hon lyssna på att jag faktiskt har massa gojs därinne! Att jag vet det beror ju helt enkelt på att det problemet har jag haft i flera år. Ibland har det lossnat... lite. Sen sitter det fast igen...
Men nu, efter gårdagens alla metoder (penicillin, nässpray, Minttu, bastu) har det börjat släppt lite igen.
Jag kan ju återkomma sen och berätta vilken konsistens och färg det är på eländet. För visst är en blogg till för att lämna ut sig fullständigt i!?

Plask och regn...


Då är det väl så!
Jag tänker nog vänta en liten stund innan hästarna ska gå ut.
Töntburkarna där ute brukar dels vilja ha sovmorron och är det sen sånt här väder så är de inte såååå snabba på att gå ut.
Vår uppfattning om hästar är annars den att hästar TYCKER om att vara ute men åren har även gett oss en erfarenhet av Godbytöntarna.
Allt före kl 9 är tidigt! Då får man stå och visa, mest Calle, vägen ut ur stallet. Det är inte en gång han har stått en tidig morron i stallgången och funderat åt vilket håll han ska. Vid 6-snåret är det ett nöje att släppa ut dem. Om jag är trött så är hästarna 20 gånger tröttare och skadeglädjen får en att piggna till rejält.
Sen när de ska in... Vi har kommit överens om tidigast kl 17 och då står de och väntar förtvivlat, oavsett väder.
Och nej, de väntar inte på maten! Våra hästar har hö i hagen och äter när de är hungriga...
Däremot när det är vinter på riktigt! Då kan man åka ut före 17 i snöstorm, hjärtat i halsgropen och samvetet så uppskrämt det kan bli! Snöstorm är besvärligt för hästar! Allra helst när de går i rasthage utan ordentligt skydd!
...tycker jag...
Men då står det hästar längst bort i hagen... Skramlande hinkar kan inte få dem att flytta sig mot ingången... Då står de bekvämt slumrande med rumpan mot vinden och snötäckta OCH VILL INTE IN!
VARJE gång går jag på den lätta! Varför ha dåligt samvete bara för att JAG fryser!
Bah... hästar är konstiga...


Borrelia:

Nedanstående symptom är taget från
http://www.borrelia-tbe.se
Symptom kan komma och gå i varierande utsträckning och kan även med tiden övergå i helt andra symptom. Perioder av upplevt tillfrisknande kan förekomma, bara för att följas av ett återinsjuknande.
SKRIV UT LISTAN NEDAN OCH RINGA IN ALLA JAKANDE SVAR
(20 JA representerar en större sannolikhet för att vara Borreliainfekterad, vilket är något som bör beaktas i en diagnostisk process)

Symptom på Borreliainfektion:

Fästingbett (färre än 50% minns bettet, eller får/ser utslaget)
1.
Utslag där fästing bitit dig
2.
Positivt borreliatest, blodprov - ELISA
3.
Positivt borreliatest, CNS - ELISA ryggmärgsvätska
(Observera att du kan ha negativa provsvar och ändå vara borreliainfekterad)
4.
Utslag väsentligen cirkulärt som sprider sig utåt (eller generellt)
(Observera att man INTE behöver ha ett synligt utslag för att vara borreliainfekterad)
5.
Utslag på andra delar av kroppen
6.
Svullnad/utslag, som försvinner och återkommer

Huvud, Ansikte, Hals
7.
Oförklarligt håravfall
8.
Huvudvärk, mild eller svårartad, anfall med konvulsioner (epilepsi)
9.
Tryckkänsla i huvudet, (White Matter Lesions in Head MRI)
10.
Ryckningar i ansiktet eller i andra muskelgrupper
11.
Ansiktsförlamning (Bell's Palsy)
12.
Stickningar i näsa, tungspets, kinder eller ansiktsrodnad
13.
Styv nacke eller smärtor i hals/nacke
14.
Smärtor eller rörelseproblem, styvhet i käken
15.
Tandproblem (oförklarliga)
16.
Halsont, ständigt behov att harkla, mycket slem. Heshet, rinnande näsa

Ögon/Syn

17.
Dubbelsyn eller suddig syn
18.
Ökat antal fläckar i synfältet
19.
Ögonsmärtor, eller svullnad runt ögonen
20.
Överkänslighet mot ljus
21.
Blinkande ljusfenomen/vågighet i synfältets gränser/oförklarliga bilder sedda ur ögonvrån

Öron/Hörsel
22.
Nedsatt hörselförmåga i ett eller bägge öron, ‘lock i öronen’.
23.
Surrande ljud i öronen
24.
Smärta i öronen, uttalad ljudöverkänslighet
25.
Ringande ljud i ett eller båda öronen

Matsmältningssystem
26.
Diarré
27.
Förstoppning
28.
Irriterad urinblåsa (svårt att starta/stoppa) eller Interstitial cystit
29.
Orolig mage (illamående eller smärta) eller GERD (Gastro esophageal reflux-sjukdom)

Muskler & Skelett
30.
Smärtor i ben eller leder eller svullnad, Karpaltunnelsyndrom
31.
Styva leder, rygg, nacke, Tennisarmbåge
32.
Muskelsmärtor eller kramper, (Fibromyalgi)

Respiratoriskt och Cirkulatoriskt System
33.
Andfåddhet, oförmåga att ta ett djupt andetag, hosta
34.
Bröstsmärtor eller ömhetskänsla i revben
35.
Nattliga svettningar eller oförklarlig frossa
36.
Hjärtklappning eller extraslag
37.
Endokardit, Hjärtblock

Nervsystemet

38.
Darrningar eller oförklarliga skakningar
39.
Brännande eller stickande känslor i kroppen
40.
Trötthet, Kroniskt trötthetssyndrom, Försvagade muskler, perifer neuropati eller partiell förlamning
41.
Ökat tryck i huvudet
42.
Nedsatt känsel, pirrande känsla eller stickningar
43.
Nedsatt balans, yrsel, svårigheter att gå
44.
Ökad känslighet för åksjuka/sjösjuka
45.
Yrsel, lättare attacker av svimfärdighet

Psykisk hälsa
46.
Humörsvängningar, lättirriterbarhet, manodepressivitet
47.
Ovanlig/oförklarlig depression
48.
Försämrat lokalsinne (känsla av att ha gått vilse)
49.
Känsla av att man håller på att tappa förståndet
50.
Över-emotionella reaktioner, lätt att falla i gråt
51.
Sover för mycket, eller svårigheter att somna
52.
Svårt att somna, orolig sömn eller svårt att fortsätta sova
53.
Narkolepsi, sömnapnéer
54.
Panikattacker, starka oroskänslor

Mentala Förmågor
55.
Minnesförluster (kort- eller långtidsminne)
56.
Förvirring, svårigheter att tänka klart
57.
Koncentrations- eller läs-svårigheter
58.
Gå till fel ställen
59.
Talsvårigheter (otydlighet eller långsamhet)
60.
Stamningar
61.
Förlorad förmåga att utföra enkla uppgifter

Reproduktion och Sexualitet
62.
Förlorad sexdrift
63.
Sexuella dysfunktioner
64.
Oförklarliga menssmärtor, oregelbunden mens
65.
Oförklarliga smärtor i, eller vätska från brösten
66.
Smärtor i testiklar eller i bäckenregionen

Generellt Välbefinnande
67.
Oförklarlig ökning eller minskning av kroppsvikt
68.
Extrem trötthet
69.
Svullna körtlar/lymfknutor
70.
Oförklarlig feber (hög eller låg temperatur)
71.
Kontinuerliga infektioner (bihålor, njurar, ögon, etc.)
72.
Symptom som verkar förändras, komma och gå
73.
Smärta som flyttar mellan olika kroppsdelar
74.
Tidigt i sjukdomen, genomgått en influensalik sjukdom ’som aldrig riktigt gick över’.
75.
Låg kroppstemperatur
76.
Allergier, överkänslighet mot kemikalier
77.
Ökad känslighet för sprit och förvärrad bakfylla

Jaaa... penicillin!!Hur 17 menade läkaren nu!?
Orkar inte ta det med vårdcentral igen. Det är lite besvärligt att gå ner dit och bli idiotförklarad i vanlig ordning.

Jag blev ordinerad kortisonnässpray och Kåvepenin mot bihåleinflammation.
I receptet stod:
Kåvepenin 800 g
2 t x 3 i 10 dagar
Ask 30 tabletter

Någonstans har det ju blivit fel.
Antingen ska jag ta 1 tablett x 3 i 10 dagar eller
2 tabletter x 3 i 5 dagar

för tabletterna räcker ju inte till den skrivna ordinationen.

Funderar lite då jag har i minnet att någon gång tidigare ätit Kåvepenin 1 g x 3 i 10 dagar.

Ingenting stämmer i mitt snorfyllda huvud!
Kan ni hjälpa mig att fundera tills jag tagit sats för att ringa upp under morgondagen!


Annars är jag hemskt glad över att ha lyckats tjata till mig penicillin! Jag är så hiskeligt trött på att insjukna om och om igen. Jag har liksom inte tid med det!
Jag har även blivit idiotförklarad pga att ha undrat över borrelia. Läkaren tyckte att man inte funderar på borrelia vid en enkel förkylning men så var ju inte min undran.

Borrelia är ju en knepig sjukdom och kan ge väldigt konstiga och diffusa symtom.. lägger man sen till en näve fästingbett som jag utan problem drar på mig en sommar så visst fan finns borrelia nära till hands!
Jag lyckades dock tjata mig till ett prov så nu blev det tyst på mig, ett tag...

Medmamma, plastmamma, låtsasmamma...

... kärt barn har många namn!
Jag har under förmiddagen haft ett långt samtal, mest sladder, med min bonusdotter, styvdotter, låtsasdotter... eller varför inte bara: Älskad dotter! <3
Mycket prat blev det, saker ältas och blöts.
Många problem finns och andra avtar.
Faktum är dock att vi är hemskt glada över att ha varandra!
En kommentar för rätt länge sen när jag ifrågasatte mig själv som mamma var:

"Hade du inte varit bra så hade jag aldrig behållt dig!"

Den kommentaren sparar jag nära hjärtat! <3

Idag gled sladdret iväg i en fundering från Caizas sida. Hon funderade på hur jag har kunnat älska henne lika som mina biologiska barn!
Hon tycker själv att hon har varit jobbig och ser idag som tvåbarnsmamma att mammakärlek får en att klara många motgångar och mycket trots.
Vår gemensamma förklaring blev att det har inte varit svårt att vara medmamma! Det har alltid funnits en biologisk mamma och vi har alltid samarbetat kring Caiza. Det har jag och mamma Kerstin fortfarande gemensamt då vi "delar" på barnbarn.
En annan förklaring är avsaknaden av "älskar-barn". Idag förstår Caiza det också. Jag är ingen barnälskare som förtjust skrämmer stackars ungar i deras barnvagnar genom att sticka fram en främmande nuna från ovan.
Barn är människor!
Och MÄNNISKOR däremot gillar jag... om de gör sig förtjänta av det.

Caiza är min dotter eftersom hon och jag har delat hennes uppväxt. Älskar Caiza gör jag därför att hon är den hon är och har befunnit sig i bl a min omsorg under många år.
Kärlek till barnen tar sig ju uttryck i omsorg utan förbehåll.
När man älskar de barnen som finns, biologiska eller inte, räknar man inte med något tillbaka.
Med facit i hand ser jag att kärleken återgäldas genom vidare omsorg och kärlek.
Det sprider sig och de "nya" barnen blir älskade och även andra människor omkring.

Svårigheten blir ju när de ska lära sig att som vuxen har man rätt att välja gentemot andra vuxna. Där måste det finnas en respekt åt två håll för att det ska vara möjligt med någon som helst kärlek.

Ett stort till ALLA mina barn och barnbarn!!!!
Inte att förglömma bästa medmamman!!!

Trött tröttare tröttast

... kan man bli.
Jag önskar att jag kunde ta problem från mina barn!! Som vuxen är det lättare att hantera många av dem.
Och jag vill INTE se mina barn vara så ledsna!!!
Uh... så där... slut på det känsloutbrottet...

Nu ska det huggas tag i telefonen och ringas hundrafjorton samtal.
Ett av dem ska jag ringa för egen räkning. Nu MÅSTE jag få penicillin utsrkivet för att orka med det som händer runt omkring!
Jag har inte hunnit bli frisk sen.... då, nån gång... Tredje gången som jag insjuknar!
Usch...

Som sagt, VARFÖR klagar folk på tråkig vardag! Jag VILL ha tråkigt!!!

Nu är det dags...

... att sparka upp ungarna!
Frukost = check
Kläder = check
Hundprommis = check

Sen är det bums till jobbet! Jag är nog lite bortskämd med sena morgnar. Är inte van att börja kl 7! Det tidigaste innan har varit 7.30 om jag inte sovit natten förstås. Men då finns man ju redan på plats så 6.30 räknas inte riktigt likadant.
Fördelen med att börja 7 är att jag sen slutar 15.30! Och då är ju faktiskt dagen gjord.

Sen ska jag komma ihåg att det är utvecklingssamtal kl 17... Hur i hela fridens ska jag jumma ha det i hårddisken till dess!
Sen stall och hästarna...
Sen lugn och ro...
Sen sova!!

Katt-hundBara en liten mysbild...
Katten Kattn (egentligen Xanadu) och räkan Mini.
Gooos!!!

Dollar$Store

Lurad iväg på en tripp till Dollar$Store.Det resulterade i två fnittrande, retandes tonårshuliganer och lite godis och läsk.
Kön till kassan varade nästan 20 minuter och familjen höll på att krevera.

Sen var det ganska gôtt med godis till Crocodile Dundee som gick på tv.
Huvudet sitter kvar på skaft men det gluckar konstigt i både huvudet och öronen... en dusch med Otrivin Menthol var helt verkningslöst och det är väl bara att genomlida tills hjärncellerna vunnit kampen mot snoret.

Ute är det mörkt som fan och till och med jag som är tvärnegativ till vintern tycker att det kan bli snö nu. Det behövs lite ljus!! Dessutom funderar vi på att skita i att moppa mer golv innan snön. Till vilken nytta moppar man nu!? Trots torkade hundtassar så sladdar Nemi in och gör räserspår på det ljusa golvet. Sandstranden som blir efter att hon torkat kan man ju i och för sig utnyttja! Bara att byta ut en av taklamporna mot en sollampa så har vi vårt eget Bahamas i köket...

Fredagsmys blev till söndagsmys...
Fredagsmys i vår familj innebär hundplågeri. Mini fullkomligt AVSKYR att få klorna klippta och ibland har grannarna frågat om vi flår hunden. Nu är vi ju inte särskilt hårdhänta utan hundkräket skriker i högan sky redan när klotången närmar sig tassen... Det ska ju också tilläggas att i det här huset har ännu inga missöden inträffat vid kloklippning. Idag provade även Nemi hur man gnisslar som en nakenhund vid manikyren men den fjollan får inget gehör utan platsas med ett "håll truten" vilket fungerar bra.

Så en summering... Söndagen har varit lagom händelserik och nu önskar vi en kommande vecka utan några upprörande händelser så klarar vi även den!!
Tack och lov för "tråkig vardag"!!!

Det som stör ser man till att avlägsna!!!

...eller nåt...
Har så fruktansvärt ont i huvudet! Hjärnan har förvandlats till snor och vill ut genom trånga bihålegångar!
DET var vad harissan från gårdagens goda köttgryta åstadkom!Fransyska med morot och sedan passerade tomater och lite grädde. Kryddat med harissa, lite mer harissa, oregano och buljong... typ. Sedan potatis till och sallad indränkt i vinägrette och lite lingonsylt. Till det kan man nog inte dricka annat än öl...

Kvällen var buslugn och vi lyckades titta på en hel film utan att somna! Det blev lite nostalgi med "En vampyrs bekännelser". Jag hade nog glömt hur bra den är!Enda nackdelen var väl att två av tjejerna var utmattade och lade sig tidigt. Inte ens chips och film fick dem att orka vara med. Den tredje var kompisberoende och struntade i oss vuxna, som sig bör!

Men som sagt! Nu är det dags att leta reda på nässpray, Voltaren för de fortfarande onda skuldrorna och sätta sig med en rulle dasspapper vid tvn.
Det stör mig att ha ont i huvudet! Nån som vill byta skalle med mig? Gäller bara dem med annat innehåll än snor och allmänt bajs...


Lördagsmys

Tänk vad hungrig man kan bli när maten står på spisen och luktar gott!!
Nötgryta med en hel del harissa... vad tror vi om det?Potatisen är skalad men jag antar att jag får dregla ett tag till innan grytan har gojsat ihop sig.
Tjejerna är på vift, hela bunten men de kommer nog indroppandes till maten.
Snacksen väntar och det ska nog kunna bli en lördag med mys även om Ipren är min bästa vän...

MINA barn gör INTE så!!

Så då överlevde jag shoppingturen!
Jag hade tänkt mig lugn medans tjejerna svamlade omkring i affärer men ack vad jag bedrog mig!
En uppdelning av tjejerna ställde Anna utanför och det blev att hasa omkring och stötta väggarna i "hennes" affärer.
Med hosta och fullpumpad av Ipren klarade vi ändå av resan.
Tjejerna lyckades fynda en del och eftermiddagen var ändå trevlig! Dock hade jag önskat att orken hade varit bättre.
Kvällen avslutades med en bortglömd mobil som naturligtvis var borta när vi åkte för att titta.
Maria och Natanya kom hem med andan i halsen och ville ha skjuts ner på stan för att leta efter den. De visste vart så det var bara att kliva ur duschen, på med kläderna och åka dit. Men som sagt... mobilen var borta, inte helt otippat.

Jag tycker att det är beklagligt som det har blivit. Det går inte att lägga ifrån sig något, inte ens bredvid sig, utan att saker försvinner. Och när vänner stjäl så är det ännu värre.
Många gånger beskylls våra nysvenskar och det i onödan, vanliga svenska huliganungar är minst lika hemska.

Mn nu är det tur att MINA barn är änglar! Några missar blir det dock men svensk sed säger klart och tydligt: MINA barn gör INTE så!!!

Vilken sovmorron!

Gårdagen var helt ok!
Chefens avgång firades och det var ju inte EN som var avundsjuk på hennes kommande ledighet som pensionär.
Att sen träffa hela flockar med de underbara människor som utgjort tidigare personalgrupper där jag jobbat gjorde inte kvällen sämre.
Man skulle kunna sammanfatta att nostalgin låg på hög nivå.

Sen upp idag då efter en sen kväll... Sympatisering över en kopp kaffe innan älskling och Casper skulle iväg men sen blev det bingen en timme extra.
Gjorde sen som jag brukar: kastar iväg ett sms om frukost, till tjejerna...
...och kommer sen på att de har ju faktiskt sovmorron och är lediga som kompensation för Öppet Hus.
Igår var det Öppet Hus på skolan men efter överläggning med tjejerna gjorde jag en prioritering att fira av chefen. Hon har ju ändå betytt väldigt mycket för mitt val av yrke och fortsatt intresse för det.

Hua ja, nu är det dags att uträtta några måsten.
Efter lunch har vi ett något betyngande möte men sen siktar vi in oss på Erikslund i Västerås.
Det blir premiär på nya shoppingcentret och vi får väl se om jag överlever det...
Har jag tur så hittar jag någon hästsportbutik där.

"När du blir gammal säger jag upp kontakten!"

Nu är det då slut för veckans jobb och tre lediga dagar vankas.
Medans telefonssnack med polare så lyckades jag damma åtminstone en del i vardagsrummet, resten fick en duvning med dammsugaren.
Kvällsmaten är planerad och handlad. Morsan är lättköpt när tjejerna önskar korv med bröd.
Jag tänker jämt på Anna när hon var liten och hade sitt sätt att uttala ord. Det blev: "korrrv och döööd!"
Bottenvåningen är dammsugen medans Maria var duktig och rastade hundar. Natanya drog sitt strå till stacken genom att plocka in de inhandlade matvarorna.
Anna tjoade förskräckt vid grinden när frörester skickades ut genom köksfönstret. Hon trodde katten hoppade ut..

Jag har lyckats blåsa av mig i duschen och till och med hittat kläder i garderoben!!! Dessutom hittade jag en tröja med prislappen kvar... det impulshandlas väl inte i huset... Hmmm...
Kruxet var bara att tröjjäveln hade en hel rad med hyskor i nacken! Exakt hur bra på en skala är det med hyskor när man har ett enda trollburr på huvudet....
Aja... det var bara att ropa på Maria att jag fastnat... Hon kommer ner och suckar:
"När du blir gammal säger jag upp kontakten!"

Jag tycker ungar är känsliga.....

Köp, Byt, Sälj i Arboga

... gruppen där vi kan försöka få sålt det vi rensar och städar undan...
Även en grupp som kan få en att städa och rensa...
Administratörer gör ett jättejobb med att få gruppen att fungera och det finns album att lägga sina bilder i. Albumen är sorterade i kategorier.

Men nu en fundering!
En av medlemmarna blir upprörd över att se en säljares många bilder i dessa "kategorialbum" och uppmanar till att göra eget album att lägga i "kategorialbumet"!
Vad finns det för vits?
Kan det vara så besvärligt att se en och samma ha diverse saker till försäljning?
Spelar det nån roll VEM som säljer?

Aja.. JAG tycker i alla fall att varan är viktigare än den som säljer...

Annars så verkar det fungera bra. Köp, Byt, Sälj har nog ruljans och även Skrammelhuset har sålt en del... och köpt, naturligtvis.
Nu håller jag tummarna för att Natanya ska få sälja lite. Hon har varit flitig och tagit kort på kläder som hon rensat och lagt ut. Det vore ju kuk om hon fick in en och annan krona.
Barnens företagsamhet gynnas ALLTID!

Morronfilosofier

Återigen ny morron...
Hur ska den här dan bli? En del dagar känns det som om man skulle bli kvar i sängen.
Näsan är täppt, hostan ihållande och det är MINUSGRADER!
Telefonlarmet dånade på ett bra tag. Älskling letade efter telefonen ett tag innan den hittades, på med kaffe och Casper väcktes.
Ute hördes hundarna skälla så grannarna har garanterat inte försovit sig. Förklaringen kom: ett stackars tidningsbud blev utskällt. De borde nästan ha risktillägg för risken att cykla omkull i hundtäta kvarter.
Hua...
Men nu ska bilen värmas upp och två av tjejerna får skjuts till skolan. Anna föredrar att cykla då hon vill komma hem självständigt. Bilen ska tankas och det ska handlas lite innan jobb.
Sen blir det jobb! Har en journatt så passet börjar redan kl 11 idag och slutar kl 10 i morron. Men sen är det ledigt i helgen!

Få se hur helgen blir! Lördagen är vikt för "halv 8 hos mig" hos oss. Vi har våra fnulingar om vad vi ska bjuda på.
Den här gången SKA jag knäppa lite kort! Det är väldigt tunnsått i den kategorin!

Sen undrar jag vad som är på G!
Anna har något som stökar hos henne och det är ju välbekant att när våra "inneboende" börjar på att bli mer aktiva så är det alltid något. Men det visar sig väl...
Det kanske vore på sin plats att delge mer även i den kategorin, "Spökskrammel"...


Frulledags... med morronens filosofier

Vad skönt med lite fördröjning på dagen. Börjar inte jobba förrän kl 10.
Så nu blir det dags för frulle! Få se vem av barnen som tänker bemöda sig, jag antar att det blir Anna.
På min lott står utsläpp av hästarna idag så sen blir det bums till stallet, släppa ut, mocka och fixa till kvällen. Dessa långa arbetsdagar är lite trista då det försvinner både morron och kväll från fritiden.
Tänker på Ebba Gröns låt "Profit" (det var väl den?). "Jobba, jobba, äta lunch... samma sak händer i morron" men så illa har jag ju inte på mitt jobb!
Där är det åtminstone varierat. Ibland är det svettigt i pannan och ibland är det "hjärnsvett"... ombyte förnöjer.

Sen antar jag att när jag slutar kl 20 så är jag ganska trött. Det är så skönt när älskling ser till att alla barnen har det bra! Då kan man jobba utan att vara nojig. Det är varken jag eller barnen bortskämda med sen tidigare.

Ibland har jag fått på nöten för att jag jobbar. Det är rätt så märkligt då jag antar att fler med mig gärna vill tjäna ihop sin lön. Sen får man väl vara realistisk och se att det finns några snyltare i samhället som tror att bidrag är till för försörjning och därmed undviker arbete. Och fortsättningsvis så får snyltarna samhället att dras åt och de som VERKLIGEN behöver stöd blir utan...

Svår fråga det där!
Arbetslösheten borde inte vara något större hinder för jobb då en del utan problem kan ha 2-3 delsysslor men jag antar att har man nått bottenskrapet i samhället så får man möjlighet att välja...

Nu läser vi det här med en nypa salt, right!?
Funderingarna är med nattmössan på och allt är ju inte svart/vitt men det vore lite kul med reflektioner...

Jaaa... snart är det fredag!

När måndagen är avklarad är det vara resten av vardagarna kvar till fredag!
Dagen har fört med sig ännu en pensionär. Hur i hela friden ska man klara av att fira av alla gamlingar!
På tordag firas en av som betytt mycket för mitt yrkesval. Gud, vad trist att de bra ska bli så fruktansvärt gamla
Sen har en kollega tagit sitt pick och pack, lämnat jobbet för att också bli pensionär. Fort gick det tydligen också!
Aja, kanhända att de har tid att titta in till en stackare som ska slita några år till!När jag var hemma på lunchen hade Nemi gjort en överraskning till matte. Den överraskningen möttes av en trött perkelesvärande matte som kastade ut två hundar och drog fram snabeldraken.

Innanför dörren låg brödkniven med söndertuggat skaft (tack, barn för att ni plockar undan)

Byttan med undulatfrön låg tuggad på golvet. Som tur var så fanns det inte så mycket kvar i burken men även det lilla blir till mängder utrspritt på ettt köksgolv.

Katten hade blivit av med båda sina matskålar, det positiva var väl att de var grundligt diskade i alla fall.

Men sen, duktig Nemi, hon hade åtminstone torkat av sig med de tre servetterna som låg kvar på bordet... innan hon demolerade dem i flis.

Jaja... även liten blir väl stor. Som 1 ½-åring kan man väl inte behärska alla sina impulser och lustar till fullo.

Men som sagt, nu är det bara resten av veckan kvar. Det betyder ett långpass och en journatt. Sen är det helg!

Matstunden

Nu blev barnen rejält chockade igår kväll!
Deras mamma stod med händerna i deg!
Tror ni att det bakas mycket i huset... eller inte.
De som bakar i huset är tjejerna. Maria är vid det här laget expert på kladdkaka!

Men men... igår kväll...
Det blev pizzabullar med det som stod till hands hemma:Mot alla odds blev de bra! Feelingen för att kladda ihop en deg på kän finns tydligen fortfarande kvar! Och ketchupen som kryddades med oregano var helt ok. Osten... ja, den var bara ost...
Till hjälp hade jag lillkocken, Casper, så det gjorde nog inte saken sämre.
Alla åt och njöt!

Lunchen bestod at klyftpotatis och morötter, kastade i ugnen. Lidls goda benfria kotletter och bearnaisesås.
Kanon!

Till frukosten hade vi kvar älsklingens svågers hembakta bröd som är en lisa för själen. Guuud... Vilken lyx att få bagarbröd levererat till dörren! Förtja om man ska bjuda över dem snart igen... brödet är snart slut!

Så där... Maten baklänges i repris... Det är som filmerna man såg i skolan...
Dagens ungdomar har nog ingen aning om hur kul det är att se en film baklänges! Eller hur det är att se en film som är upprullad på stor spole...


Stallet är snart i ordning!

Nu har vi äntligen bokat in Emilias dagar! Hon blev erbjuden att följa med när vi släppte in hästarna ikväll. Det gjorde hon gärna för att få klappa sina kära köttbullar.
Calle spelade dum i hövve, kände inte igen henne. Det förstår jag! Efter den tiden som övergiven av Emilia så har bara resten mobbat honom. Nu är äntligen Emilia på plats och kan hjälpa till med mobbingen.

Apropå hästar!
Läste en tråd på ett hästforum om en anmälan mot en hästägare!
Denne hade blivit anmäld för att:
  • inte spola av benen på hästarna
  • för att det enbart tog 7 minuter för att släppa in hästarna (i ett, för kvällen, färdiggjort stall)
  • sen hör och häpna! En av hästarna hade gnäggat vid insläpp!!

Man behöver väl inte vara särskilt klipsk för att höra att ett rikspucko varit i farten för att jävlas! Som tur var så höll sig andra puckon från inlägg och enbart hästkunniga svarade klokt i tråden.

Tanken slog mig genast hur det skulle se ut "hemmavid". Det tar max 2 minuter för hästarna att hitta sina färdigställda boxar för att gona in sig med kvällshöet.

Gnäggar, ja det gör en av dem ALLTID vid insläpp! Det är gammeltanta som känner sig övergiven efter en dag i hagen.

Spolar av benen gör vi hemskt sällan, det duger så bra med vanlig borste för att få bort intorkad lera.

 

Jaja... men nu när Emilia kommer tillbaka funderar vi på att återinliva Stall Södra Godby. Det är vår förening som legat vilande ganska länge, ingen har haft tid att engagera sig på det. Men nu!

Fit For Fight!

 


Grattis på Fars Dag!Grattis på Fars Dag till alla som uppbär den viktiga rollen!

Då var det den dagen igen!

Idag finns det vi som minns våra fäder som förhoppningsvis befinner i närheten trots att de passerat livslinjen.
Idag finns de som firar sina fäder som har sina barn nära.
Idag finns även de som firar sina fäder som är pappor på avstånd.

I Skrammelhuset klipps och klistras det. Här firas inte Fars Dag med pompa men en liten guldkant ger dagen ändå. Mannen i huset finns på plats oavsett nivån på huliganungars "hitt-i-på".

Här har vi också minnen som lägger lock på Fars Dag-firande även om passerandet av "bäst-före-datum" är decennier tillbaka.

Men faktum kvarstår!
Grattis på Fars Dag till dem det berör!

Hur prioriteras ungdomarnas/kommuninvånarnas fritidsintressen?

Nedanstående artikel väcker lite frågor hos mig! Naturligtvis ställer jag ishall mot ridskola, helt pga mina egna intressen.


http://bblat.se/nyheter/arboga/1.991125-ishallen-behover-atgarder-for-4-miljoner


"

Ishallen behöver
åtgärder för 4 miljoner

ARBOGA

Rör har rostat sönder, växlaren har havererat och ammoniakläckage har inträffat. Varningssignalerna har varit många i ishallen och snart behöver någonting göras för att få bukt på problemen. Åtgärder som kan komma att kosta fyra miljoner kronor.

Att det behöver göras något i ishallen är inget nytt problem som blossat upp bara över en natt. Däremot har kommunen blivt mer uppmärksam på problemet sedan en värmeväxlare gått sönder i augusti. Kostnaden för hela kalaset landade på 201 000 kronor.
I flera år har kommunen möjliggjort att få isen klar redan under sommaren – något som Sparbanken Arena inte är byggd för. Det har i sin tur lett till att maskineriet har belastats alldeles för hårt."


Meeen! Är det så illa att det betalas av kommunen?
Eller betalar hockeynördarna sin hyra och kommunen ger bidrag i samma ordning som till ridskolor??
Ridskolan har i många år önskat hjälp med att göra vägen upp till ridskolan säker för våra cyklande ungdomar.
Har det gjorts?? Knappast...
Nu finns behovet av upprustning av ishall... Varför ska jag betala det?? Eller är det bara sånt som SKA finnas i städerna?
Finns det en rättvisa i fördelningen av resurser till olika fritidsaktiviteter? Är det beroende på kostnad? Antal utövare?
Vad vet jag! inte mycket...
Kan det finnas någon som har ett hum om hur det fungerar?
Hur betalar de olika klubbarna vad det kostar att driva verksamhet? Eller betalar kommunen kostnader?

Hallå! Finns det någon expert som kan svara?

Va' fan gör grabbarna???


Ja, vad gör de???

Sorry för den felvända bilden men det bara blev...
Vad gör de? Jo, det ska jag berätta...

Början är att vi har haft underbart besök i helgen! Nykomling i familjen är älsklings lillasyster med sambo...
Kontakten dem mellan älskling och syster har varit lite vacklande men nu hoppas vi på bättring!
Fredagskvällen tog inte slut förrän frammåt kl 3 på natten. Mycket kacklande att ta igen...
Någonstans blev det en liten utmaning: "Ska jag bita dig i tån?"
Vilket också gjordes... Varför, är jag fortfarande lite undrande över.
En bra stund var även en av bröderna med fru tillsammans med oss via telefonkonferens, dvs: högtalarfunktionen på!
"Äh, kan du inte bita bättre! Fråga Jantu hur det går med VÄNSTER tå!"

.............

Varav bilden..

Man har inte roligare än man gör det till...

Tack, Jonna och Robban, för att ni kom!!!!

Jaahh... Äntligen fredag!... Fräcka Fredag...

(lånad bild)

Vem minns inte Malena Ivarsson och Fräcka Fredag! Eller ja... varje fall om man ränkar med den egna åldergruppen.
Bästa minnet från det programmet (kan ha varit Linje Lusta på Sköna Söndag också) var när Malena rekommenderade olja för njutningsfylld massage och fick en tittarfråga som löd:
"Går det lika bra med motorolja?"
Jag kommer inte ihåg svaret men kan väl tänka mig att det avråddes. Men å andra sidan kan kanske motorolja matcha med Wonderbaum...

Vad minns du från det omtalade programmet???

Fredag! Vad skönt det är att gå av jobbet kl 10 och veta att helgen är ledig! Och ännu bättre när vi väntar på besök!
Idag kommer nya delar av familj/släkt hit. Älsklings lillasyster gör sitt första besök här.
Det ska bli kanon!! Det är helt underbart när familjen växer på det mest okontrollerade sätt. Syskon - svågrar - svägerskor - barn - name it...
Familjen är den som gärna får växa till sig!

Nu ska jag tvinga sjuk dotter att massera in liniment i skuldran... Det vore väl fan om inte hästlinimentet biter idag heller. Har jag fortfarande ont nästa vecka så SKA jag uppsöka läkare... antagligen... kanske...
Sen är det bara att bita ihop och städa undan. Gårdagens träskmarksutflykt med Nemi har satt sina spår på golvet... Dammet vet jag inte vem jag ska skylla på...

Bloggtips!

Jag har varit in och rotat i en blogg som jag följt innan uppehållet: MiZcA

Hon var smart och satte ut en efterlysning på dem som vill ha "reklam" för sin blogg och samtidigt få tips på bra blogga!
Kanoners!!!

Jag säger detsamma! Kom in på kommentarer och presentera din blogg! Ge mig och mina läsare nya tips!!

Skogstur

Så... nu var skogstur nr 2 avklarad. Liten schäfer har sprungit sig trött och skitig i kärren. Matte har irrat runt för att lokalisera gårdagens tur för att finna kantareller. Mot alla odds lyckades vi hitta! Inte för att skogen är särskilt stor men vi rider å andra sidan sällan på stigar.
Svampen var tyvärr uppblött på det största fyndplatsen men platsen är numer märkt för att återfinnas nästa säsong.
Det lilla, ca 1 liter, dumpades hos "farmor" på gården. Hon brukar bli glad då hon själv inte kan ta sig ut i skogen längre.

En unge hemma som är sjuk... det bättrar sig! Men en annan håller nog på att BLI sjuk... igen.
Nu får det snart ta slut på den här höstens sjukdomsperiod! Det är så tråkigt när den ena efter den andra avlöser varandra i soffläge och "ont i pannan".

”Allt som behövs för att ondskan skall triumfera är att goda människor inte gör någonting” ...

... Ett citat av Edmunde Burke som är värd att tänka på!

Så då sitter jag här med en trälig muskelgrej i skuldran. Det blir säkert bra vid datorn, eller inte...
Hade ett givande möte med myndighet igår och ett nytt vankas idag. Det är helt enkelt underbart när barn får bekräftelse!

Apropå barn! Mina barn är ju helt underbara! Jag hoppas verkligen att de läser bloggen för att se att jag även offentliggör det!Idag tänkte jag ta med schäfereländet ut i skogen för att leta rätt på kantarellerna som jag red förbi igår. Det  GÅR inte bara lämna gula hav i skogen!!
Sen är det ju bra... då vet man ju vad som vankas till varma mackor i helgen.
Djurplågeri på hög nivå!

Nu önskar jag att jag skulle ha tänkt till och tagit kort under ridturen.
Med ridsällskap har jag och Calle tagit en tur i Godbys begränsade skog. Dock kan vi få skogen att lugnt räcka till en timmas skrittur, utan problem. Vi larvar in i skogen, rider lite vilse och letar sen oss hem.
Idag blev det djurplågeri! I alla fall enligt Calle...
Turen drog iväg på den sidan där det finns kärr. Och vatten är det VÄRSTA som Calle vet! Min teori är att han MÅSTE ha blivit dränkt i ett tidigare liv.
Med draghjälp av det andra ekipaget stod Calle länge och väl, trampade bekymrat och trasslade in sig i diverse grenar. I den fruktansvärda situationen med blött om hovarna och åsynen av vattenpölar stod det snart en tät dimma över hästkräket.
Tror du att man såg mycket i det skarpa solljuset då!?
Till slut, när ekipage nr 2 började öka sitt avstånd från oss, tog han sig mod och traskade ut i det blöta med livet som insats.
Som tur var så överlevde han det hemska blöta och vi kunde leta oss hem.
Inne i bushen, någonstans, fanns det dessutom MASSOR med kantareller!
Dessa ska jag leta reda på imorron!!

Åhhh.... inte måndag!!!

Hupp... en tidig måndag... Tidig på riktigt!
Jag kan väl inte säga att jag är direkt morronpigg men har inte svårt att ta mig upp heller.
Älskling har åkt till jobbet och hundarna har blivit förvirrade av att rastas av mig. Annars brukar älskling slänga ut dem och jag kan antingen sova en timma till eller så går jag bara upp och fixar frulle.
Men nu är det bara att gå upp! Nya schemat säger att jag börjar kl 7 och det är jag inte van vid! Jag är däremot van vid att kunna drälla en timma i bästa morronrocken för att slippa stressa och det tänker jag göra idag med. DÄRFÖR blir det att gå upp tidigt.
Aja... Jag antar att jaag överlever...


Slut på veckan!

Hur gick det här till? Vi fick våningen för oss själva!

Liten unge har redan lagt sig, trött efter helgen med dator. Hennes laptop har varit död, utan laddare. Gissa om lyckan blev stor när ny laddare kom med posten!!
Nr 2 har gått upp till sig. Hon är helt slut efter en innebandymatch och efter det tre matcher att döma. Domarlönen kommer nog väl till pass när shoppinglustan sätter in.
N 3 klagar på tvprogrammen och går upp med...
Kvar blev jag och älskling... och hundarna förstås... och katten

Efter dagen med trevligt sällskap på innebandymatch och middagssällskap är det dags att sätta sig som en padda vid tvn... Bra eller dåliga program, vem bryr sig!


Långsam script...Nu är problemet löst!
En del har hört av sig om att bloggen inte går att läsa. De får upp meddelande om att en script gör datorn långsam och blablabla...
Scripten var tydligen gilla-knappen som en del webbläsare inte gillar... men nu är den borta.
Välkommen igen alla läsare!!!

Veckan har nått sitt slut!

Då var ännu en vecka avklarad och jag ser fram mot en ny, feberfri vecka.

Gårdagens spökerier var rätt måttliga. Som sedvanligt åkerspöke gjorde vi ett besök till den lokala puben för att konstatera att åldern på besökarna höll sig till 18-20 år. Tidig hemgång blev ett faktum.


Gud, vad jag saknar sommaren då man kan mingla på stan i värmen utan att frysa ihjäl! Och vad jag saknar folkmassorna som blir på sommarkvällar!
Att björnar går i ide är fullt förståeligt, önskar att man kunde göra detsamma.
Rättsstaten Sverige: Svar på kommentar!

AnnSofie om Svar på kommentar!:
En lite fråga till vad menar du med
"Inte heller i dessa fall har de vuxna som begått övergrepp bjudit in folk för att bevittna"

Svarar: Aktuella debatter visar på att det i många fall har funnits gott om människor som varit medvetna om oegentligheter. Problemet uppstår när de människorna inte vet vart de ska vända sig eller om de överhuvudtaget TÖRS säga något.
Det är kanske ett problem i vårt samhälle när människor inte vågar ifrågasätta utan anonymitet.

Det är intressant med dina frågor! Vi behöver såna som ifrågasätter! Jag antar att du har egna erfarenheter inom debatten.

"En halv älg i trädgården!"

... har vi inte... Men nästan!
Schyssta Tobbe kom över med en skånk efter lyckat pangande i skogen. Sist det blev fällt var vi ganska snabba på att trakassera och skapa dåligt samvetet över att liten schäfer blev utan ben.
Men den här gången blev Nemi lyckligt lottad! En skånk med tillhörande klövar ligger blodig på gräsmattan och Mini har vi inte vågat släppa ut tillsammans med Nemi och benet, än...Tack o tack! Hälsar Nemi!

Svar på kommentar!

AnnSofie om Rättsstaten Sverige:
Förstår att det är dina barn det handlar om "Synd att de som med egna ögon såg men inte vågade stå för det" Hur menar du då?Svarar: Det är lite frustrerande när det kan komma folk sen flera år tillbaka som sett/hört men inte vetat vad de ska göra. Andra har sett/hört nyligen men vågar inte stå för det.
Egentligen förstår jag! För jag skulle inte heller vilja stöta mig med såna människor.
Det kan ju lätt bli en liten hotbild med "felringningar" och konstiga mail. En del människor drar sig inte för nåt.

Det är ju ett ganska aktuellt ämne, hur det kan begås övergrepp och människor blir bara rädda och kliver åt sidan. Kanske är det ett bra sätt, det är ingen idé att engagera sig i andras bekymmer.


Ah... äntligen lugna fredag!

Alvedon: check
Morronstöket: check
Hästarna: check
Städningen: check

Med hjälp av Alvedon är förmiddagens mödor till ända. Städningen är avklarad och hästarna fixade.
Maria var en duktig tjej och följde med och fixade hästar.

Vilket underbart klimat det är just nu! Fast vi är inne i november så är det nästan sommarvärme! Eller ja, i så fall kall sommar.
Men ni vet vad jag menar: Det är milt och snön lyser med sin frånvaro. Kan vi nu få en grön ju också så är lyckan enorm! Jag vill INTE ha "stora, vita flingor till jul". Den kommentaren kläckte en kollega ur sig för två år sedan och hur blev vintern då?
Dagarna innan jul kom den förbannade snön och mer blev det. 30 grader kallt och så mycket snö att inte ens hundarna kunde gå ut i trädgården.... Det vill vi INTE ha igen.

Men så fredag... Ikväll är det Marias tur att ha huset. Jag och älskling är kommenderade att försvinna men vart ska vi? Aja, det löser sig nog... Vi blir nog lugna och snälla, sovande efter 22...


Trollen i Köping blev lurade!!!

Inga troll lyckades få tag på liten töntschäfer...
Gårdagen tillbringades i Köping då tonåringar lade beslag på huset.
11 tjejer skötte sig exemplariskt! Kanonbruttor!!!

Kvällsrundan med huligan-fian Nemi blev en fasa för mattes febermatta kropp. Efter en timmas vandring på diverse promenadstråk i Köping hade Nemi förtfarande inte vågat varken pinka eller mer...
Köping består ju till största delen av troll, det vet ju varenda kotte, men det blev mer påtagligt när Nemi inte ens vågade pinka där. Nyckelbergsparken blev en riktig trollskog i mörkret. Nemi befann sig på en koppellängds avstånd bakom matte som fick dra lite schäfer genom mörkret.
Jag undrar ju verkligen hur det skulle se ut om det uppstod en farlig situation?
Min vision av det är:

Matte blir attackerad av otäcka troll!
Nemi gömmer sig bakom ryggen på matte.
När trollen är riktigt nära matte får hon två schäferlabbar i ryggen:
"Matte för fan! Bit dem i benen!"

Men men, inga troll uppenbarade sig någon annanstans än i veklingen Nemis fantasivärld och rastandet blev till sist fullbordat  kl 23.

Idag har töntburken sovit hela dagen. HELT slut efter traumat att befinna sig någon annanstans än i hemmets trygga värld.
Nästa gång vi letar hund: Påminn mig för fan att titta efter en lite tuffare sort B-)


Friterad banan med glass...

... mmmm(knyckt bild från google)

Vem hinner ta kort på god mat! Mat ska ätas!
Födelsedagsbarnet fick välja mat så Kinamat var ett bra alternativ. Till efterrätt blev det friterad banan med glass.
Div rätter delades i familjen och desserten gjorde jag mittt bästa för att få slut på men ändå blev det MÅNGA friterade bananer kvar.
Dessa får nog ungdomarna äta upp ikväll!

Hästarna har fått sitt och går och njuter i skogshagen. Tänk att det är så varmt än så inte ens jag fryser ute! Det bådar gott inför att överleva vinter. Det är bara 5 månader kvar till våren!

"Tjoho! Det bästa som finns!"

... Önskar jag att jag kunde tjoa...

Efter ett par dagar med hög feber har jag konstaterat att jag INTE är frisk bara för att jag orkar lyfta huvudet från kudden. Orken vill inte infinna sig trots att viljan finns att göra saker.
Ibland kan man ju banna läkarkåren som inte vill skriva ut penicillin. Det här är andra eller tredje insjuknandet på kort tid.
Det gynnar ju inte heller tillfrisknandet att jag känner mig som en skolkare. Men vem 17 vill ha en hostande och febrig vårdare...

Idag fyller A 14 år!! Ett stort grattis till henne! Tänk att man har så stora "småbarn"!

Finns det fler tonårsföräldrar som upptäckt att med 14 år följer en del mindre bra saker? Ett upptäckande som inte känns så bekvämt för mig som förälder kommer som ett brev på posten.
Men med flera tonåringar så kanske jag kan konstatera ett efter 15 så dalar det och blir lite lugnare igen.

Hur löser ni andra de negativa tonårsfasonerna?


Rättsstaten Sverige

Tänk vilken tur vi har som bor i en rättsstat! Här kan inga människor bli dömda utan att det klart styrkts. Sen att offer inte kan få upprättelse är väl en petitess, man kan ju inte få allt.
Enligt "bloggkollega" kan man till och med skylla på spriten för att klara sig! Om man mot all förmodan skulle få något bindande mot sig.

http://bloggar.aftonbladet.se/brottochstraff/2011/11/01/hogsta-domstolen-har-genomfort-en-kupp/

Jag sitter och funderar på våra problem i familjen.
"Brist på bevis", "inget brott" är två av formuleringarna på senare tid.
Under årens lopp har incidenterna avlöst varandra och det verkar inte finnas någon ände på toleransen för hur barn får behandlas!

"Brist på bevis"... dvs ord mot ord...
Synd att de som med egna ögon såg men inte vågade stå för det.
Synd att man inte kan sätta sina egna barn i en föreställd situation och därigenom kunna frammana åtminstone liiiite empati för andras barn.
Synd att iakttagelser av individer i åldrarna 12-15 inte värderas åtminstone lika som rabiata vuxna.
Synd är också att polisen inte tar ett larmsamtal från barn på allvar.

"Inget brott"...
Jag ska också skrämma mina ungar ner i källaren när det inte blir som jag vill... för det är inget brott... enligt rättssystemet. Så länge vi vuxna inte använder direkta hot som verbala uttryck eller fysiskt våld så är det inget hot om ungarna skulle råka bli rädda.
INNAN jag sätter det i system ska jag bara försöka sätta mig in i hur jag ska klara det utan att drabbas av mitt samvete... Eller vänta! Det kanske är en förutsättning att samvetet stuvas in i garderoben??

Därifrån är det lätt att glida iväg inom nationen för funderingar över hur många som blir drabbade av rättssystemet.

Otaliga börjar väl de fall bli där barn blir utsatta av vuxna.
Inte heller i dessa fall har de vuxna som begått övergrepp bjudit in folk för att bevittna.
Men som tur är så lever vi i ett sättssamhälle. Ingen blir dömd utan "rimliga tvivel".
Måste jag tillägga att jag börjar tröttna???

Att sen barnen blir drabbade är väl ett svinn man får räkna med, antar jag....RSS 2.0